Zorgsector moet zich voorbereiden op AI-hack aanvallen

De ontwikkelen met AI zijn de afgelopen maanden in een stroomversnelling gekomen. Op vrijwel ieder vraagstuk rondom ICT en bij alle leveranciers van ICT-software valt de term AI wel. In deze digitale wereld kan AI veel voordelen bieden, maar is tegelijkertijd ook een potentieel gevaar.

Met name de zorgsector is bijzonder vatbaar voor cyberaanvallen met AI. Geavanceerde en AI-gedreven aanvallen vormen een dreiging die de veiligheid van patiëntgegevens en operationele stabiliteit van zorginstellingen in gevaar kunnen brengen.

De noodzaak voor een robuuste aanpak om deze bedreigingen het hoofd te bieden is nu meer dan ooit van vitaal belang. Het team van ICT Camp deelt in dit artikel vier vormen van AI-cyberaanvallen waarmee iedere (zorg)instelling de komende jaren mee te maken zal krijgen. Echter, hopelijk weten we dit te voorkomen!

Bescherming tegen geavanceerde aanvallen

AI-gestuurde cyberaanvallen kunnen variëren van uiterst complexe en gerichte phishing-pogingen tot deepfake-aanvallen die zijn ontworpen om uiterst overtuigende valse identiteiten te creëren. Voor ICT-managers in de zorg is er een tweedelige uitdaging. Enerzijds moeten zij robuuste technologische verdedigingen opzetten. Anderzijds dienen zij een organisatiecultuur te ontwikkelen die bewust en bestand is tegen dreigingen. Hieronder staan vier mogelijke AI-cyberaanvallen kort beschreven.

1. AI-Phishing

Hackers zetten kunstmatige intelligentie in om doelgerichte phishing-aanvallen uit te voeren, waarbij communicatie (zoals e-mails) overtuigend wordt nagebootst. Deze technologie kan automatisch grote hoeveelheden uiterst gepersonaliseerde en geloofwaardige valse berichten genereren, die bijna niet te onderscheiden zijn van legitieme en juiste communicatie.

2. Deepfakes

Deepfake-technologie maakt gebruik van AI om authentiek ogende video- of audiobestanden te creëren, waarin echte personen dingen zeggen of doen die nooit zijn gebeurd. Deze deepfakes kunnen bijvoorbeeld leidinggevenden of medewerkers van een organisatie imiteren, waardoor bedrieglijk valse instructies of verzoeken kunnen worden verspreid.

3. Automatische Malware

Kunstmatige intelligentie heeft het vermogen om malware te ontwikkelen die zichzelf kan aanpassen en evolueren om detectie en tegenmaatregelen te ontwijken. Dit type malware kan leren van de omgeving waarin het zich bevindt, strategieën voor zelfbehoud implementeren en zelfs zijn aanvalstactieken wijzigen om de effectiviteit te verhogen.

4. Zelfstandige AI cyberwapens

Hoewel deze categorie een beetje futuristisch kan lijken, wordt er serieus onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van autonome cyberwapens die in staat zijn om zelfstandig in netwerken te navigeren en aanvallen uit te voeren zonder menselijke tussenkomst.

Rol van ICT Inkoop: Cruciaal in cyberveiligheid

Een effectieve verdediging tegen cyberaanvallen gaat verder dan alleen software of firewall-installaties. Het omvat een strategische benadering van je ICT die aansluit op de specifieke uitdagingen en behoeften van de zorgsector. Hier is waar de gespecialiseerde ICT-inkoopdienst, van BaseCamp Solutions, een actieve ondersteunende rol in kan spelen. Wij adviseren en helpen zorginstellingen bij de selectie en het contracteren van de juiste technologie die hiervoor nodig is.

ICT Inkoop voor de zorgsector

Bij BaseCamp Solutions begrijpen we dat de beveiliging van patiëntgegevens en operationele systemen niet slechts een technische noodzaak is. Het is de hoogste prioriteit om het vertrouwen en de veiligheid van patiënten en medewerkers te waarborgen. Met een ervaren team van ICT-inkoopexperts en een uitgebreide ervaring in de zorgsector helpen wij onze klanten de unieke uitdagingen van de zorg op ICT-gebied vorm te geven waaronder het versterken van de cyberveiligheid.

Uw toekomstige ICT-strategie

Het verdedigen tegen AI-aangedreven cyberaanvallen vraagt om een vooruitziende blik, strategische planning en tactische uitvoering. Het vraagt om een ICT-strategie die even dynamisch en adaptief is als de dreigingen waarmee u mogelijk te maken krijgt.

Neem de leiding in cyberveiligheid

In het licht van de evoluerende digitale dreigingen is het essentieel dat de zorgsector proactief actie onderneemt om cyberveiligheid te waarborgen. Als BaseCamp Solutions staan we klaar om je te ondersteunen met deskundige en professionele ICT-inkoop. Samenwerken met BaseCamp Solutions betekent een partner die niet alleen uw huidige ICT-behoeften begrijpt, maar ook een partner die anticipeert op toekomstige uitdagingen en proactief passende oplossingen biedt.

Wil je meer weten hoe wij jullie zouden kunnen helpen op ICT-inkoop gebied, neem dan contact met ons op. Wij informeren en adviseren je graag.

Gerelateerde blogs

Kostenbesparingen door goed vastgoedonderhoud

Kostenbesparingen door goed vastgoedonderhoud

Goed vastgoedonderhoud is essentieel voor het behouden van de waarde en levensduur van je vastgoedobjecten, zoals gebouwen en magazijnen. Door niet te wachten tot het te laat is met onderhoud, maar dit continu (preventief) uit te laten voeren levert dit een...

Lees meer
Automatiseren van inkoop (P2P) en wat dan?

Automatiseren van inkoop (P2P) en wat dan?

Het automatiseren van inkoop, ook wel P2P of Purchase to Pay genoemd, zorgt inzicht en sturing op de inkoopfunctie en voor een mooie besparingen in tijd en geld. Daarnaast levert het andere belangrijke voordelen op, zoals het verbeteren van de efficiëntie en de...

Lees meer