Verouderde ICT-systemen in de zorg zijn doelwit cyberaanvallen

Cyberaanvallen op ziekenhuizen zijn geen nieuw fenomeen, maar de frequentie en impact nemen (helaas) gestaag toe. Recente incidenten, zoals de cyberaanval op grote Londense ziekenhuizen begin juni 2024, benadrukken de dringende noodzaak voor robuuste ICT-beveiligingsstrategieën in de gezondheidszorg. Deze aanval, waarbij gijzelsoftware (zogenaamde ‘ransomware’) de computersystemen blokkeerde, had grote gevolgen: noodzakelijke operaties werden uitgesteld, digitale communicatie werd onmogelijk en men moest terugvallen op papieren processen, aanzienlijke vertragingen en hinder voor patiënten.

Hoe is het met de ICT-systemen in jouw zorginstelling? Is deze voorbereid op cyberaanvallen of zou de beveiliging nog beter kunnen? Het team van ICT Camp deelt in dit artikel enkele tips voor ICT-zorg managers.

Kwetsbare ICT-Systemen in zorg instellingen

Ziekenhuizen zijn vaak aantrekkelijke doelen voor cybercriminelen door hun verouderde ICT-infrastructuur. Daardoor missen ze essentiële beveiligingsmaatregelen. Dit maakt o.a. ziekenhuizen extra kwetsbaar voor moderne cyberaanvallen. Hierdoor kunnen zorginstellingen in een ongewenste zwakke verdedigingspositie terecht komen.

 • Verouderde ICT-infrastructuur
  Veel ziekenhuizen werken met verouderde systemen die kwetsbaar zijn voor moderne cyberdreigingen. Deze systemen zijn vaak moeilijk te updaten of vervangen zonder de dagelijkse zorgprocessen te verstoren.
 • Gevoelige gegevens
  De zorgsector beheert een enorme hoeveelheid gevoelige patiëntgegevens, waardoor ze een lucratief doelwit zijn voor hackers die losgeld eisen.
 • Hoge druk op herstel
  Vanwege de potentiële gevolgen voor patiëntveiligheid zijn ziekenhuizen vaak bereid snel te betalen om de controle over hun systemen terug te krijgen.

Gevolgen van cyberaanvallen

De recente cyberaanval op Londense ziekenhuizen toont aan hoe ontwrichtend dergelijke aanvallen kunnen zijn voor zorginstellingen. Om dergelijke dreigingen effectief te bestrijden, is er behoefte aan een duidelijke ICT-security strategie ondersteund door een professionele en gespecialiseerde inkoopaanpak. Het team van Basecamp kan je hierbij ondersteunen.

Rol van ICT professionals

In deze context is de rol van gespecialiseerde ICT-professionals, zoals die van ICT Camp, van onschatbare waarde. Zij bieden de expertise en ondersteuning die nodig is om ziekenhuis-ICT-systemen te beveiligen en weerbaar te maken tegen cyberaanvallen.

 1. Risicoanalyse en preventie
  De kwetsbaarheden in de huidige systemen identificeren en helpen bij het implementeren van preventieve maatregelen, zoals geavanceerde firewalls en encryptie.
  Voordeel ICT-Camp: Wij kennen de zorg en de ICT wereld en de toegevoegde waarde en beperkingen van alle bekende leveranciers.
 2. Training en bewustwording
  Regelmatige trainingen voor ziekenhuispersoneel kunnen helpen om phishing-pogingen en andere vormen van social engineering te herkennen en te vermijden.
 3. Incidentrespons en herstel
  Professionele partijen die kennis en mogelijkheden hebben om back-upsystemen in te zetten en data veilig te herstellen.
  Voordeel van ICT-Camp: Ter voorbereiding op een aanval kunnen wij helpen bij selectie en contracteren van partijen die indien nodig snel en adequaat kunnen reageren om de schade te beperken en systemen zo snel mogelijk weer operationeel te maken.
 4. Ongoing monitoring
  Continue monitoring van de systemen zorgt ervoor dat potentiële bedreigingen tijdig worden opgespoord en aangepakt.
  Voordeel van ICT-Camp: Wij zoeken voor jou de beste partij(en) en beheren de contracten.

Niets doen is geen optie meer

De cyberaanval op Londense ziekenhuizen laat een kritieke zwakte in de huidige zorg-ICT-infrastructuur zien. Om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen en om te zorgen voor een veilige en efficiënte zorgomgeving, is een structurele aanpak van ICT security noodzakelijk.

Vanuit ICT-Camp helpen wij je, met onze kennis en ervaring hier graag actief bij het opzetten van een veiliger ICT leveranciersnetwerk. ICT-Camp heeft uitgebreide ervaring op het gebied van ICT inkoop, het selecteren en juist contracteren van de juiste leveranciers en het adequaat borgen en beheren van de o.a. de veiligheidsrisico’s.

Geïnteresseerd in wat wij als BaseCamp Solutions voor jou op het gebied ICT-inkoop en digitale veiligheid kunnen bieden? Neem vandaag nog contact met ons op voor een consultatie en ontdek hoe wij jouw zorginstelling of ziekenhuis kunnen ondersteunen in het versterken en beheren van de ICT-beveiliging.

Gerelateerde blogs

Veiligheid op je werk versus de rol van facilitair

Veiligheid op je werk versus de rol van facilitair

Veiligheid op de werkvloer is altijd van groot belang. Het is belangrijk dat elke medewerker zijn werkzaamheden veilig en verantwoord uit kan voeren. Als facilitair manager of beheerder draag je de verantwoordelijkheid om de veiligheid op het werk te waarborgen. Je...

Lees meer