Veiligheid op je werk versus de rol van facilitair

Veiligheid op de werkvloer is altijd van groot belang. Het is belangrijk dat elke medewerker zijn werkzaamheden veilig en verantwoord uit kan voeren. Als facilitair manager of beheerder draag je de verantwoordelijkheid om de veiligheid op het werk te waarborgen. Je speelt een belangrijke rol binnen het creëren van een veilige omgeving en dat betekent dat je aan meerdere zaken moet denken. BaseCamp Solutions wil met deze blog een steentje bijdragen aan veiligheid op het werk door de rol als facilitair professional in dit geheel te verduidelijken.

Creëren van een veilige omgeving

Medewerkers moeten veilig kunnen werken, maar veiligheid moet natuurlijk ook de standaard zijn voor alle mensen die de faciliteit bezoeken. Dit kunnen bijvoorbeeld vertegenwoordigers, gasten, patiënten of bezoekers zijn. Jouw rol van facilitair professional op dit gebied houdt vooral in dat je ervoor zorgt dat alles in de omgeving goed wordt onderhouden. Je zorgt er onder andere voor dat meubilair, (veiligheids)verlichting en bijvoorbeeld trappenhuizen met regelmaat worden geïnspecteerd. Daarnaast kijk je ook naar het gebouw en hoe relevante zaken geregeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ventilatie. Hoe is dit geregeld en hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit binnen het pand? Dit zijn zaken die jij in de gaten houdt en waar nodig optimaliseert.

Veel aandacht voor preventie

Preventie is hierbij zeker ook belangrijk. Als facilitair manager of beheerder ben je verantwoordelijk voor het preventieve onderhoud van de aanwezige installaties binnen het pand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de elektrische installaties, de brandblussystemen en de aanwezige liften. Deze moeten aan wettelijke eisen voldoen. In geval van nood moet je zeker kunnen zijn dat je op een juiste werking van de systemen kunt vertrouwen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat er regelmatige keuringen en onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden.

Noot: het is verstandig om de keuringscertificaten en gerelateerde zaken eenduidig adequaat vast te leggen waardoor er inzicht is in zaken en adequate opvolging van zaken is geborgd.

Bewustwording en training

Een pand kan van A tot Z veilig zijn en toch kunnen er vervelende incidenten of calamiteiten plaatsvinden. Niet alles kan worden voorkomen door adequate processen en systemen. Natuurlijk spelen de aanwezige mensen hierbij ook een wezenlijke rol. Facilitaire leidinggevenden doen er dan ook goed aan om aandacht te besteden aan de bewustwording bij de mensen over het belang van veiligheid en welke rol zij hierin hebben. Het is belangrijk dat iedereen weet hoe er op een veilige en verantwoorde wijze wordt gewerkt. Besteed aandacht aan EHBO en bedrijfshulpverlening, aan brandveiligheid en ergonomisch werken. Moedig aan om proactief gevaren te melden. Biedt trainingen op het gebied van veiligheid en zorg ook voor eventuele herhaal- en opfriscursussen.

Kijk naar de mogelijkheden met technologie

We leven in een tijd waarin technologische innovaties elkaar snel opvolgen. Niet eerder kregen we te maken met zo veel nieuwe technologieën en oplossingen. Deze zijn zeker ook beschikbaar op het gebied van veiligheid, met als doel de veiligheid binnen een gebouw te verbeteren. Als facilitair professional wil je zeker kijken naar de mogelijkheden die technologieën jou kunnen bieden om de veiligheid verder te optimaliseren. Je kunt hierbij onder meer denken aan bewakings- en beveiligingssystemen, detectiesystemen, automatische alarmen en slimme toegangscontroles.

Noot: Vergeet ook niet het belang van het juist vastleggen en borgen van zaken in een FMIS systeem.

Ontdek Facility Camp van BaseCamp Solutions

Als facilitair manager of beheerder speel je een belangrijke rol binnen de organisatie, zeker als het gaat om de veiligheid op het werk. Het is belangrijk dat er aan wetten en regels wordt voldaan. Wij bieden je Facility Camp, een gecoördineerde serviceoplossing waarmee we jou kunnen ontzorgen met de professionele uitvoering van de dagelijkse facilitaire zaken.Ben je benieuwd naar wat wij precies voor jou kunnen betekenen op het gebied van facilitair beheer? Wij informeren en adviseren je graag op basis van jouw specifieke situatie. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde blogs

Circulair inkoopbeleid: Hoe breng je dit in de praktijk?

Circulair inkoopbeleid: Hoe breng je dit in de praktijk?

Duurzaamheid en circulariteit staan al jaren op de agenda van iedere inkoper. Echter, tussen wensen, ambities en implementatie zitten nog volop uitdagingen. Het implementeren van een aanvullend circulair inkoopbeleid binnen jouw organisatie biedt tal van voordelen,...

Lees meer