Functionele én inspirerende werkplekken: een uitdaging voor facility manager

Bij BaseCamp Solutions begrijpen we dat een moderne kantooromgeving veel meer is dan een fysieke ruimte. Het is een omgeving dat bijdraagt aan het welzijn, productiviteit en creativiteit van jou en je collega’s. Met de verschuiving naar hybride werken, is het cruciaal voor jou als facility manager om werkplekken te ontwerpen en in te richten die niet alleen functioneel zijn, maar die ook inspireren en motiveren. Wij geven je graag enkele tips en onze eigen ervaringen.

Het realiseren van optimale werkplekken

Recente studies tonen aan dat werknemers een evenwichtige verdeling tussen thuiswerken en kantoortijd verlangen. Wat zo’n evenwichtige verdeling inhoudt kan per persoon verschillen.
In een hybride werkcontext is het belangrijk dat jij als de werkgever en je medewerkers het werk effectief kunnen uitvoeren. Er moet dus een goede werkplek zijn met de juiste benodigde apparatuur en voorzieningen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat iedereen zich comfortabel kan voelen op kantoor. Een zogenaamde ‘golden spot’ in het kantoor kan een bruisende sfeer creëren die medewerkers aantrekt en actief betrekt bij het uitvoeren van de missie van de organisatie. Het is aan facility managers om deze optimale plekken te realiseren, ruimtes die echt leven in de organisatie blazen.

Het bieden van een variëteit aan werk settings is essentieel vandaag de dag. Flexibiliteit en keuzevrijheid in de werkomgeving leiden tot verhoogde tevredenheid, zelfvertrouwen en loyaliteit onder medewerkers. Zaken waar iedere werkgever belang bij heeft. Het kantoor van de toekomst moet flexibel en adaptief zijn, met ruimtes die zowel individueel gefocust werk als teamwerk en dynamiek ondersteunen.

Het vinden van de juiste balans

In onze ervaring bij diverse klanten hebben we gezien en geleerd dat het creëren van diverse werk settings een positief effect heeft op de werkplekervaring. Een break-out café, bijvoorbeeld, kan dienen als een sociaal centrum waar collega’s elkaar kunnen ontmoeten voor een koffiepauze of een informele vergadering. Het gaat erom een balans te vinden tussen privacy en openheid, stilte (concentratie) en bedrijvigheid (energie).

Een atrium kan dienen als een stimulerende verbinder, een ruimte die natuurlijk licht binnenlaat en een ruimtelijk gevoel geeft. Dergelijke ontwerpelementen dragen bij aan een gezondere werkomgeving en stimuleren spontane interacties en uitwisselingen. Door op een slimme wijze met ruimtes om te gaan en hier creatief en rekening houdende met bovenstaande zaken goed strategisch over na te denken, kan helpen om je kantoor te transformeren in een plaats van welzijn en productiviteit.

Schakel professionals in

Het ontwikkelen van de ideale werkplek is een specialisme op zich. Wij raden je daarom aan om professionals in te schakelen als je een gebouw wilt omtoveren tot een moderne werkplek. Deze professionals komen met een passend voorstel waarbij ze onder andere rekening houden met de cultuur van de organisatie, het personeel, de ambitie en de (on)mogelijkheden van een pand.

Bij dit soort trajecten is de betrokkenheid van de medewerkers cruciaal. Onderzoek vooraf wat de wensen zijn van de organisatie en de medewerkers en betrek hen in ook in de keuzes en uitrol. Zo kom je succesvol tot een werkplekomgeving die past bij de behoeften en ambities van jouw organisatie.

De toekomst van werk is flexibel, empowerend en inspirerend. Terwijl traditionele kantoren plaatsmaken voor dynamische werkplekken, is het de rol van facilitair experts om de transitie naar deze nieuwe manier van werken (pro)actief te ondersteunen. De nieuwe generatie werknemers wil niet meer 8 uur achter een bureau zitten onder een systeemplafond.

Professionele ontzorging

Als de nieuwe indeling van het kantoor is gerealiseerd, dan moet alles natuurlijk netjes worden bijgehouden. Daar komt het team van BaseCamp Solutions om de hoek kijken. Wij zijn gespecialiseerd in het organiseren van alle facility management processen. Van gesprekken met leveranciers, bosjes bloemen bestellen tot het maken van dashboards voor het MT. Ons team heeft de ervaring en kennis om ook jouw organisatie te ontzorgen en zo je ambities echt waar te maken.

Ben je als facility manager op zoek naar professionele operationele ondersteuning of volledige uitbesteding van de beheertaken? Neem dan contact op met BaseCamp Solutions. Wij delen graag onze inzichten en werken samen aan jouw toekomstige werkplek.

Gerelateerde blogs

Kostenbesparingen door goed vastgoedonderhoud

Kostenbesparingen door goed vastgoedonderhoud

Goed vastgoedonderhoud is essentieel voor het behouden van de waarde en levensduur van je vastgoedobjecten, zoals gebouwen en magazijnen. Door niet te wachten tot het te laat is met onderhoud, maar dit continu (preventief) uit te laten voeren levert dit een...

Lees meer
Automatiseren van inkoop (P2P) en wat dan?

Automatiseren van inkoop (P2P) en wat dan?

Het automatiseren van inkoop, ook wel P2P of Purchase to Pay genoemd, zorgt inzicht en sturing op de inkoopfunctie en voor een mooie besparingen in tijd en geld. Daarnaast levert het andere belangrijke voordelen op, zoals het verbeteren van de efficiëntie en de...

Lees meer