Het belang van NEN 2767 voor goed vastgoedonderhoud

Bij vastgoedonderhoud is de NEN 2767 norm uitgegroeid tot een onmisbaar instrument voor FM professionals die zich bezighouden met het beheer van onroerend goed. Deze norm, officieel bekend als de ‘Conditiemeting van bouw- en installatiedelen’, biedt een uniforme methodiek om de technische staat van gebouwen en installaties objectief en eenduidig vast te stellen.

Het gebruik van NEN 2767 biedt belangrijke voordelen voor het beheren en onderhouden van vastgoed, waaronder kostenbesparing, risicobeheersing en kwaliteitsborging. Wij vertellen je graag meer over het belang van de NEN 2767 binnen facilitair beheer en vastgoedonderhoud.

Kostenbesparing door gericht onderhoud

Eén van de grootste voordelen van de NEN 2767 norm is dat het organisaties in staat stelt om een strategisch onderhoudsplan te ontwikkelen. Door de technische staat van gebouwen en installaties nauwkeurig te beoordelen, kunnen facilitair managers prioriteit geven aan de onderhoudswerkzaamheden die het meest kritisch zijn. Dit voorkomt onnodige uitgaven aan minder urgente reparaties en zorgt ervoor dat budgetten doelgericht worden besteed. Op lange termijn leidt dit tot aanzienlijke kostenbesparingen, omdat goed onderhoud de levensduur verlengt en op die manier dure vervangingen kan uitstellen.

Risicobeheersing door identificatie van gebreken

De gestructureerde aanpak van de NEN 2767 norm maakt het mogelijk om gebreken en tekortkomingen in een vroeg stadium te identificeren. Dit is belangrijk voor het beheren van risico’s, aangezien onvoorziene defecten kunnen leiden tot operationele verstoringen, veiligheidsrisico’s en zelfs wettelijke aansprakelijkheid. Door een regelmatige conditiemeting uit te voeren, kunnen facilitair managers proactief handelen om potentieel kritieke problemen op te lossen voordat deze escaleren.

Kwaliteitsborging en compliance

NEN 2767 helpt organisaties niet alleen om hun vastgoed efficiënt te beheren, maar biedt ook ondersteuning als het gaat om het voldoen aan wettelijke en/of contractuele vereisten. In veel gevallen vereisen regelgeving en overeenkomsten met huurders dat gebouwen en faciliteiten in een bepaalde technische staat worden gehouden. Door de staat van het vastgoed objectief te meten en te documenteren volgens de NEN 2767 norm, kunnen organisaties aantonen dat ze aan deze eisen voldoen. Nu duurzaamheid en veiligheid steeds meer prioriteit krijgen is dit van groot belang.

Verbeterde communicatie met stakeholders

De uniformiteit en objectiviteit van de NEN 2767 norm maken de communicatie tussen alle betrokken partijen, waaronder vastgoedeigenaren, facilitair managers, onderhoudsteams, leveranciers en huurders, een stuk eenvoudiger. Door een gemeenschappelijke taal te gebruiken voor de conditie van het vastgoed, worden misverstanden voorkomen en kunnen verwachtingen duidelijker worden vastgelegd en gemanaged. Dit bevordert de transparantie en het onderlinge vertrouwen, wat belangrijk is voor het onderhouden van positieve relaties en het succesvol beheren van vastgoed.

BaseCamp kent de NEN 2767

De NEN 2767 norm speelt een onmisbare rol in het moderne facilitair beheer en vastgoedonderhoud. Door een helder kader te bieden voor het beoordelen van de technische staat van gebouwen en installaties, ondersteunt het organisaties bij het efficiënt plannen van onderhoud, het beheersen van risico’s, het voldoen aan wettelijke vereisten en het verbeteren van de communicatie met stakeholders.

In een tijd waarin de eisen aan het vastgoedbeheer steeds strenger worden, is de NEN 2767 norm een onmisbaar instrument voor elke facilitair manager die streeft naar kostenbesparing, risicobeheersing en kwaliteitsborging.

Zoek jij een deskundige partner die jouw operationele en facilitaire beheerstaken volledig of deels overneemt en zo borgt dat je aan de geldende Normering voldoet? Facility Camp staat met haar dienstverlening staat voor je klaar. We leveren professionele ondersteuning, aangepast aan jouw unieke eisen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies.

Gerelateerde blogs

Wat is precies een Smart Building nu precies?

Wat is precies een Smart Building nu precies?

De laatste jaren horen we in de wereld van vastgoedbeheer, kantoren en magazijnen de term 'Smart Building' steeds vaker voorbijkomen. Maar wat betekent dit nu precies? Wanneer is een gebouw dom en wanneer slim? En belangrijker nog, wat kan het betekenen voor facility...

Lees meer