Rol van facility management in het creëren van een gezond binnenklimaat

Recentelijk heeft Gezond Binnen, het Nederlands kennisinstituut voor binnenklimaat, onderzoek uitgevoerd en de resultaten liegen er niet om. Een gezond binnenklimaat is belangrijk voor het behoud van personeel. Maar liefst 21% van de Nederlanders overweegt van baan te veranderen wegens het werken in een ongezond binnenklimaat, waardoor het belangrijk is om actie te ondernemen.

Facilitair managers en medewerkers spelen hierbij een belangrijke rol. Hun expertise en ingrijpen zijn onmisbaar in het adresseren en verbeteren van binnenklimaatproblemen die direct invloed hebben op de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van medewerkers. In dit artikel nemen we de belangrijke bevinden van het onderzoek met je door en geven we tips.

Gezondheidsklachten en jongere generaties

Het onderzoek toont resultaten die alarmerend zijn. Maar liefst 39% van de Nederlanders ervaart gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, huiduitslag of allergieën, die toe te schrijven zijn aan de kwaliteit van het binnenklimaat op hun werkplek. Vooral jongere werknemers (18-34 jaar) lijken gevoelig voor deze omgevingsfactoren, wat aangeeft dat toekomstige generaties hogere eisen stellen aan hun werkomgeving. Dit maakt duidelijk dat facilitaire teams proactief strategieën moeten gaan implementeren om de kwaliteit van het binnenklimaat te waarborgen.

Factoren die het binnenklimaat beïnvloeden

De klachten variëren van temperatuur ongemakken tot ontevredenheid over de verlichting en geluidsoverlast. Een kwart van de ondervraagden vindt het vaak te warm, terwijl anderen last hebben van een te droge of juist te vochtige lucht. Dit geeft meteen ook de complexiteit van het binnenklimaat aan, evenals de diverse factoren die hier invloed op hebben. Het is duidelijk dat een integrale benadering noodzakelijk is, waarbij faciliteitenbeheer zich niet alleen richt op het aanpakken van individuele klachten, maar ook op het optimaliseren van het algehele binnenklimaat.

Het belang van bewustzijn en actie

Opvallend is dat 17% van de Nederlandse werknemers aangeeft dat de werkgever geen aandacht besteedt aan het binnenklimaat. Dit gebrek aan bewustzijn en actie bij de werkgever kan niet alleen leiden tot gezondheidsproblemen, maar ook tot een verhoogd personeelsverloop. Het is daarom belangrijk dat facilitair managers en hun teams dit bewustzijn vergroten en een voortrekkersrol nemen in het implementeren van passende gezondheids- en welzijnsinitiatieven.

Strategieën voor verbetering

Verbeteringen in het binnenklimaat kunnen worden gerealiseerd door te investeren in geavanceerde ventilatiesystemen, het optimaliseren van temperatuurregulatie en het maximaliseren van natuurlijk licht. Daarnaast biedt het gebruik van o.a. luchtkwaliteitsmeters inzicht in de huidige staat van het binnenklimaat, waardoor gerichte verbeteringen mogelijk zijn. Facilitair managers moeten hierbij een actieve rol spelen in het adviseren over en het toepassen van deze verbeteringen.

Conclusie van het onderzoek

De bevindingen van het onderzoek door Gezond Binnen benadrukken het sterke verband tussen het binnenklimaat en het welzijn van werknemers. Facilitair managers staan aan het roer om deze uitdagingen aan te pakken en een werkomgeving te creëren die gezondheid en productiviteit van zijn collega’s bevordert. Door proactief te handelen en te investeren in de juiste technologieën en strategieën, kunnen zij een belangrijke rol spelen in het welzijn van alle medewerkers en het succes van de organisatie als geheel.

Het is tijd voor actie!

Afwachten is geen optie meer, het welzijn van medewerkers hangt ervan af. Vanuit Facility Camp van BaseCamp Solutions denken we graag met onze klanten mee en bieden wij ondersteuning, gebaseerd op jouw specifieke behoeften. Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde blogs

Veiligheid op je werk versus de rol van facilitair

Veiligheid op je werk versus de rol van facilitair

Veiligheid op de werkvloer is altijd van groot belang. Het is belangrijk dat elke medewerker zijn werkzaamheden veilig en verantwoord uit kan voeren. Als facilitair manager of beheerder draag je de verantwoordelijkheid om de veiligheid op het werk te waarborgen. Je...

Lees meer