Kostenbesparingen door goed vastgoedonderhoud

Goed vastgoedonderhoud is essentieel voor het behouden van de waarde en levensduur van je vastgoedobjecten, zoals gebouwen en magazijnen. Door niet te wachten tot het te laat is met onderhoud, maar dit continu (preventief) uit te laten voeren levert dit een aanzienlijke kostenbesparingen op. Het maken van een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) conform de NEN 2767 (dé norm voor conditiemeting) geeft overzicht en duidelijkheid in de verwachte kosten voor onderhoud.

In dit blog bespreken we hoe een proactieve en strategische aanpak van vastgoedonderhoud je geld kan besparen. Heb je ondersteuning nodig bij dit proces om de continuïteit hiervan te borgen? We vertellen je graag meer over de diensten die wij vanuit BaseCamp Solutions bieden aan vastgoedbeheerders.

Preventief onderhoud voorkomt dure reparaties

Een van de grootste voordelen van goed vastgoedonderhoud is dat het dure reparaties en vervangingen kan voorkomen of de levensduur van zaken kan verlengen. Door regelmatig preventief onderhoud uit te voeren, kun je problemen in een vroeg stadium opsporen en verhelpen voordat ze escaleren tot grotere en duurdere kwesties. Denk daarbij o.a. het onderhoud aan daken, schilderwerk en toegangsdeuren. BaseCamp Solutions biedt met Facility Camp een breed scala aan diensten aan die actief bijdragen en helpen bij het uitvoeren van preventief onderhoud en inspecties volgens de NEN 2767-norm. Met onze werkwijze weer je zeker dat je vastgoed te allen tijde in optimale conditie blijft.

Verlengde levensduur van assets

Door goed onderhoud uit te voeren, verleng je dus de levensduur van je assets zoals gebouwen, magazijnen en installaties. Dit betekent dat je minder vaak dure vervangingen hoeft te doen, wat aanzienlijke besparingen oplevert op de lange termijn. BaseCamp Solutions zorgt voor het beheer en helpt bij het plannen en uitvoeren van onderhoud dat de levensduur van zaken zoals; HVAC-systemen, daken en andere kritieke infrastructuur maximaliseert.

Energiebesparingen

Goed onderhoud en tijdig vervangen draagt ook bij aan energiebesparingen. Efficiënt werkende systemen zoals verwarming, koeling en verlichting verbruiken minder energie, wat resulteert in lagere energierekeningen en een kleinere voetafdruk. Goed inzicht in de status van zaken helpt bij het beheer en tijdig moderniseren van je energiebeheersystemen en het implementeren van duurzame oplossingen zoals LED-verlichting en energiezuinige HVAC-systemen.

Verhoogde productiviteit en tevredenheid

Goed onderhouden gebouwen en faciliteiten bieden een comfortabele en veilige omgeving voor werknemers en bezoekers. Dit draagt bij aan een hogere productiviteit en tevredenheid.
Met onze aanpak dragen wij hierbij graag ons steentje bij aan het creëren van aan een efficiënte werkomgeving en werknemerstevredenheid. We schreven recent nog een artikel over de rol van facility managers bij het creëren van een optimale werkplek.

Strategische planning en prioritering

Een belangrijk onderdeel voor kosteneffectief vastgoedonderhoud is een strategische planning en prioritering. Door de technische staat van gebouwen en installaties objectief te beoordelen, kunnen prioriteiten gesteld worden voor onderhoudsactiviteiten. Dit proces optimaliseert de inzet van middelen, vermijdt onvoorziene reparaties en verlengt de levensduur van het vastgoed.
Diagnose- en managementtools, zoals de NEN 2767 conditiemeting, zijn een objectieve en strategische benadering, waardoor vastgoedbeheerders effectieve beslissingen kunnen nemen over onderhoudsinvesteringen.

Risicobeheer

Effectief risicobeheer in vastgoedonderhoud minimaliseert operationele verstoringen en veiligheidsrisico’s, terwijl het beschermt tegen mogelijke aansprakelijkheidsclaims. Door proactief gebreken te identificeren en aan te pakken, worden niet alleen de directe onderhoudskosten verlaagd, maar wordt ook de algehele veiligheid van het pand verhoogd. Denk hierbij aan jaarlijkse keuringen van o.a. liften en brandblussers. Dit helpt om de reputatie van de vastgoedbeheerder te beschermen en juridische risico’s te verminderen.

De combinatie van strategische planning en effectief risicobeheer vormt de kern van een robuust onderhoudsbeheerplan, essentieel voor elke organisatie die haar vastgoed efficiënt wil beheren en onderhouden.

Hulp nodig met het vastgoedonderhoud?

Een proactieve en strategische aanpak van vastgoedonderhoud waarbij de staat van het vastgoed goed inzichtelijk is en het hebben van een onderhoudsplanning is een belangrijke basis voor de borging van de continuïteit, borging van de veiligheid en kostenbesparingen. Van het voorkomen van dure reparaties tot de realisatie van energiebesparingen en verhoogde productiviteit, de voordelen zijn aanzienlijk. Door te investeren in goed vastgoedonderhoud, beschermt je dus niet alleen je assets, maar ook je bedrijfsresultaten. Heb je ondersteuning nodig bij het professioneel beheren van het vastgoed? Het team van BaseCamp Solutions staat klaar om je hierbij te ondersteunen met de gespecialiseerde diensten en expertise van Facility Camp.

Gerelateerde blogs

Automatiseren van inkoop (P2P) en wat dan?

Automatiseren van inkoop (P2P) en wat dan?

Het automatiseren van inkoop, ook wel P2P of Purchase to Pay genoemd, zorgt inzicht en sturing op de inkoopfunctie en voor een mooie besparingen in tijd en geld. Daarnaast levert het andere belangrijke voordelen op, zoals het verbeteren van de efficiëntie en de...

Lees meer
Wat is precies een Smart Building nu precies?

Wat is precies een Smart Building nu precies?

De laatste jaren horen we in de wereld van vastgoedbeheer, kantoren en magazijnen de term 'Smart Building' steeds vaker voorbijkomen. Maar wat betekent dit nu precies? Wanneer is een gebouw dom en wanneer slim? En belangrijker nog, wat kan het betekenen voor facility...

Lees meer