Circulariteit in de facility sector: wat kun jij extra doen?

De dynamiek van de huidige economie heeft de facilitaire sector veranderd. De grondstoffenbehoefte groeit, materiaalkosten stijgen, en de erkenning van het belang van een circulaire economie wint (gelukkig) steeds meer aan momentum. Maar hoe kan circulariteit positief worden ingezet in de FM-sector? In dit blog geeft het team van BaseCamp Solutions een aantal inzichten en handvaten die hierbij helpen en jij eventueel kunt toepassen.

Wat is circulaire economie?

Het is een economisch model dat streeft naar het behoud van de waarde van producten, materialen en grondstoffen. In plaats van ‘nemen, maken, weggooien’, wordt de levenscyclus van producten verlengd. Dit betekent dat we minder nieuwe grondstoffen verbruiken en afval verminderen. Afval is niet gelijk afval, maar kan weer (deels) hergebruikt worden.

Nederland streeft ernaar om circulair te worden. Hierbij wordt er ingezet op efficiëntere productieprocessen en duurzaam geproduceerde grondstoffen, zoals biomassa uit plantenresten.
Dit vermindert onze afhankelijkheid van fossiele bronnen en verkleint onze ecologische voetafdruk.

Efficiëntie is key

In een circulaire economie is het niet alleen belangrijk wat je produceert, maar ook hoe je dat doet. Dit betekent dat reparatie, hergebruik en recycling voorop staan. Van productontwerp tot de bedrijfsmodellen, alles moet efficiënt en tegelijk circulair. Kijk in je organisatie wat de mogelijkheden zijn om zuiniger met materialen om te gaan of te hergebruiken.

We geven je graag een simpel voorbeeld uit de zorgsector. Op de verloskunde afdeling worden dagelijks hartfilmpjes gemaakt wanneer de zwangerschap langer dan 40 weken duurt. Niet lang daarna zal de bevalling plaatsvinden in het ziekenhuis. De band waarmee de draadloze sensoren worden vasthouden op de buik krijgt de vrouw mee na afloop, want die kunnen namelijk prima gebruikt worden tijdens de bevalling.

Circulariteit en facility management

De rol van Facility management (FM) is cruciaal in dit circulaire proces. Denk hierbij onder meer aan, een circulair inkoop/facilitairbeleid, het vergroten van de levenscyclus van producten en zaken en adequaat afvalbeheer. Om echt impact te maken, moet FM de manier waarop ze thans zaken doen heroverwegen. Zoals we het altijd hebben gedaan en nu doen is vaak niet de beste invulling voor een circulaire toekomst.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leasen van producten in plaats van kopen, dingen delen met anderen organisaties. Maar ook aan het ontwikkelen van duurzame inkoopstrategieën en actieve samenwerkingen met duurzame leveranciers aan nieuwe oplossingen. Maar ook aan het vergroten van de bewustwording bij collega’s is een stap in de goede richting.

Zes voordelen van circulariteit in FM

Circulariteit in FM biedt niet alleen milieuvoordelen, maar versterkt ook je bedrijfsimago en prestaties. Ontdek de zes cruciale voordelen die deze aanpak jouw organisatie kan bieden.

1. Afval/uitstoot reductie

Door te focussen op circulariteit kan de FM-sector significant de hoeveelheid afval verminderen. Minder afval betekent directe kostenbesparingen in de afvalverwerking. Bovendien leidt het tot verminderde emissies, wat helpt bij het tegengaan van klimaatverandering. Door over te schakelen op duurzamere energiebronnen, kan een organisatie zijn ecologische voetafdruk verkleinen.

2. Kostenbesparing

Duurzaam leasen in plaats van kopen kan op de lange termijn financiële voordelen opleveren. Dit model vermindert de noodzaak van grote eenmalige uitgaven en biedt betere controle over maandelijkse uitgaven waardoor duurzamere oplossingen betaalbaarder worden. Verder zijn leasemaatschappijen vaak verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties, wat zorgt voor verdere besparingen en minder onverwachte uitgaven.

3. Behoud van waarde

In een circulaire economie worden producten en materialen zo ontworpen dat ze aan het einde van hun levensduur kunnen worden geregenereerd. Dit betekent dat wanneer een contract eindigt, assets niet worden weggegooid of met verlies worden verkocht. In plaats daarvan kunnen ze worden opgeknapt en hergebruikt, waardoor ze waarde behouden.

 

4. Langere levensduur

Renovatie en onderhoud verlengen niet alleen de levensduur van een product, maar kunnen ook leiden tot verbeterde prestaties en efficiëntie. Een langere levensduur betekent minder frequente vervangingen, wat weer leidt tot besparingen.

5. Sterke leveranciersrelaties

Door te werken met heldere duurzaamheidsmaatstaven, kunnen organisaties sterkere en meer betrokken relaties opbouwen met leveranciers. Deze samenwerking kan leiden tot gezamenlijke innovatie, verbeterde contractvoorwaarden en gezamenlijke probleemoplossing, wat uiteindelijk ten goede komt aan beide partijen.

6. Concurrentievoordeel

Organisaties die voorop lopen in duurzame bedrijfsmodellen trekken niet alleen milieubewuste klanten en medewerkers aan, maar hebben ook een voorsprong bij aanbestedingen. Overheden en grote bedrijven geven steeds vaker de voorkeur aan duurzame partners. Door circulariteit te omarmen, kan een aanbieder zich onderscheiden van de concurrentie en zo dus aantrekkelijker en meer onderscheidend worden in de concurrerende markt.

Facility management uitbesteden?

BaseCamp Solutions biedt vanuit Facility Camp volledige professionele facilitaire ontzorging op operationeel en administratief gebied. Dit maakt voor uw organisatie de weg vrij om meer te focussen op belangrijkere facilitaire (strategische en tactische) zaken.

Wil jij meer weten over wat wij vanuit Facility Camp kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde blogs

Wat is precies een Smart Building nu precies?

Wat is precies een Smart Building nu precies?

De laatste jaren horen we in de wereld van vastgoedbeheer, kantoren en magazijnen de term 'Smart Building' steeds vaker voorbijkomen. Maar wat betekent dit nu precies? Wanneer is een gebouw dom en wanneer slim? En belangrijker nog, wat kan het betekenen voor facility...

Lees meer