Sinds de coronapandemie is thuiswerken niet meer weg te denken op de werkvloer. Veel medewerkers zijn vaker thuis dan op kantoor, met als gevolg een structureel lagere kantoorbezetting. Vooral op woensdagen en vrijdagen blijven werkplekken leeg. Deze ontwikkeling heeft directe gevolgen voor de facilitaire dienstverlening. Er is minder schoonmaak en catering nodig en meer behoefte aan regie en overzicht door facility managers. Hierdoor is de facilitaire sector in een soort van transitie en in dit artikel bespreken we een recent onderzoek van het UWV wat dit verder toelicht.
Minder mensen nodig voor uitvoerend werk
Door de afname van fysieke aanwezigheid op kantoor is de vraag naar traditionele facilitaire functies gedaald. Schoonmakers, cateringmedewerkers en beveiligers worden minder ingezet, omdat er simpelweg minder werkplekken en vergaderruimtes gebruikt worden. Veel bedrijven kiezen ervoor om een deel van hun kantoorruimte af te stoten, maar er zijn ook organisaties die juist iedereen weer naar kantoor willen halen. Cijfers van UWV (bron: onderzoek) laten zien dat de werkgelegenheid in de bedrijfscatering met 20% is gedaald ten opzichte van 2019. In de schoonmaak en facility services is dat bijna 10%.
Meer vraag naar regie en coördinatie
Tegelijkertijd groeit de vraag naar professionele facilitaire krachten. Organisaties willen grip houden op hun facilitaire processen bij medewerkers thuis en op kantoor, juist nu deze complexer zijn geworden. Er moet flexibel kunnen worden omgegaan met bezetting, contracten en de benodigde dienstverlening. Dat vraagt om meer overzicht, afstemming en sturing. Facility management wordt hierdoor minder uitvoerend en steeds meer regisserend. Het managen van leveranciers, contracten en prestaties is een belangrijke vaste taak geworden binnen veel organisaties.
Kantoor is een ontmoetingsplek
Kantoren zijn niet langer de standaard werkomgeving waar van 9 tot 5 uur wordt gewerkt. Ze zijn steeds vaker ingericht als plek om elkaar te ontmoeten, samen te werken en te overleggen. Deze verandering stelt andere eisen aan de werkplek maar ook aan de facilitaire ondersteuning. De focus verschuift van standaarddiensten naar dienstverlening die bijdraagt aan beleving en gastvrijheid van de medewerkers en bezoekers. Medewerkers verwachten een goed georganiseerde en prettige/inspirerende omgeving wanneer ze op kantoor zijn.
Verschuivende rollen en nieuwe competenties
De inhoud van de facilitaire functies is hierdoor in beweging en verandert. Taken worden gecombineerd, zoals een beveiliger die ook receptiewerk doet. Of een facilitair medewerker die verantwoordelijk is voor ontvangst, service en kleine technische taken. Van medewerkers wordt verwacht dat ze breed inzetbaar zijn, zich makkelijk aanpassen en uiteraard klantgericht handelen. Gastvrijheid, flexibiliteit en communicatieve vaardigheden worden belangrijker dan ooit.
Ondersteuning door BaseCamp Solutions
Steeds meer organisaties hebben behoefte aan ondersteuning in deze veranderende facilitaire wereld, omdat ze intern geen capaciteit hebben of de eigen organisatie willen flexibiliseren. BaseCamp Solutions biedt via Facility Camp operationele facilitaire ondersteuning aan als dienst en helpt zo bij het opzetten, beheren en dus het realiseren van een moderne facilitaire organisatie.
Wij zorgen voor uitvoering van de operationele beheerstaken, voor inzicht en grip op de processen, voor duidelijke contractafspraken en een efficiënte inzet van middelen. Daarbij kijken we niet alleen naar de kosten, maar ook naar zaken zoals; kwaliteit, beleving, risico, duurzaamheid en continuïteit.
Wil je weten hoe wij jouw facilitaire organisatie kunnen versterken? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee.