De zorgsector staat steeds vaker in de vuurlinie van cybercriminelen. Digitale dreigingen nemen snel toe en de impact van een geslaagde aanval op patiëntveiligheid en operationele processen kan enorm zijn. Om deze reden heeft de Europese Unie een actieplan gelanceerd om de zorg weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen. Dit vraagt om directe actie, ook binnen jouw zorgorganisatie. Het team van ICT Camp neemt dit nieuwe plan met je door.
Vier EU speerpunten voor sterkere cyberweerbaarheid
Om de zorgsector weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen, richt het nieuwe actieplan van de Europese Commissie zich op vier speerpunten. Allereerst wordt ingezet op verbeterde preventie, onder andere via paraatheidsmaatregelen, financiële ondersteuning voor kleine zorginstellingen en opleidingsprogramma’s voor zorgprofessionals. Daarnaast komt er een betere detectie en identificatie van dreigingen, met een EU-brede, vroegtijdige waarschuwingsdienst die vanaf 2026 actief wordt.
Ook de respons op cyberaanvallen wordt versterkt, met snelle reactiediensten, nationale oefeningen en standaardprocedures voor incidentmanagement. Tot slot wil de EU via gerichte afschrikking cybercriminelen ontmoedigen om de Europese zorgsector aan te vallen, onder andere door middel van diplomatieke acties en een nauwere samenwerking met rechtshandhaving.
Zero Trust: vertrouw niemand, verifieer alles
In de komende jaren zal de overstap naar een Zero Trust-beveiligingsmodel in de zorgsector noodzakelijk zijn. Binnen een Zero Trust-architectuur wordt standaard uitgegaan van nul vertrouwen: niet naar gebruikers, niet naar apparaten en ook niet naar systemen. Elk verzoek tot toegang tot data of systemen moet geverifieerd worden, ongeacht waar het vandaan komt.
Voor de organisatie betekent dit dat je moet investeren in toegangsbeheer, multifactor-authenticatie en continue monitoring. Hierdoor beperk je risico’s aanzienlijk en voorkom je dat kwaadwillende partijen zich gemakkelijk binnen je netwerk kunnen verplaatsen.
AI-gedreven beveiliging: slimmer reageren
Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en sneller. Traditionele beveiligingsmethoden schieten daarbij helaas vaak tekort. Kunstmatige intelligentie (AI) biedt hier een handige uitkomst. Door patronen in dataverkeer te analyseren, kan AI afwijkend gedrag sneller detecteren en automatische tegenmaatregelen inzetten.
Als ICT- of facilitair manager in de zorg is het verstandig om te investeren in veilige en bewezen beveiligingsoplossingen die AI inzetten. Hiermee vergroot je niet alleen de detectiesnelheid, maar verbeter je ook de preventieve kracht van je IT-omgeving aanzienlijk. Let er wel op dat deze oplossingen passen binnen de AVG en andere relevante wetgeving, zodat je patiëntgegevens optimaal beschermd zijn en blijven.
Patiëntdata als hoogste prioriteit
Met de explosieve toename van medische data wordt gegevensbeveiliging steeds complexer en belangrijker. Van EPD’s tot onderzoeksresultaten: elk dossier dat je beheert bevat vertrouwelijke informatie. Dat maakt jouw zorginstelling een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen.
Je kunt hierop inspelen door te investeren in geavanceerde encryptietechnieken, gedetailleerd rechtenbeheer en regelmatige databeveiligingsaudits. Daarnaast is het heel belangrijk om een duidelijke strategie te hebben voor datalekken en incidentresponse, zodat je snel en adequaat kunt reageren als er onverhoopt toch iets misgaat.
ICT-Camp: jouw partner in cybersecurity-inkoop
De juiste technologieën juist inkopen en implementeren vraagt om specialistische kennis. BaseCamp Solutions ondersteunt je graag bij de selectie en contractering van cybersecurity-oplossingen die specifiek zijn toegespitst op de uitdagingen in de zorgsector. Wij combineren onze ruime ervaring in ICT-inkoop binnen de zorg met een scherp oog voor compliance, veiligheid en kostenbeheersing.
Samen zorgen we ervoor dat jouw ICT-strategie niet alleen voldoet aan de eisen van vandaag, maar ook voorbereid is op de dreigingen van morgen.
Proactief in plaats van reactief
De tijd van afwachten is voorbij. Cyberveiligheid is geen optie meer; het is een noodzakelijke kernactiviteit. Door te kiezen voor een proactieve benadering, waarin je Zero Trust implementeert, AI benut voor je beveiliging en je gegevensbescherming structureel optimaliseert, zet je een belangrijke stap naar een weerbare organisatie.
Wil je weten hoe je deze strategieën succesvol kunt toepassen binnen jouw organisatie? Neem dan vandaag nog contact op met het team van BaseCamp Solutions. Wij staan klaar om je te adviseren en te ontzorgen bij elke stap richting een veilige digitale toekomst.